Fundacja EX LEGE - Interwencje

safe animal 160x256

dla zwierzaka 160

Joomla Extensions powered by Joobi

Strefa Zero – gospodarstwo Pani Sołtys, godzina Zulu. Projekt „LADY SOŁTYS”.
1. Zgodnie z ustawą z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym - sołectwo to gminna jednostka organizacyjna, jednostka pomocnicza. Tak ogólnie mówiąc ma pomagać Wójtowi i Radzie Gminy w realizacji postanowień prawa miejscowego, aczkolwiek nie tylko. Generalnie każdy wie, o co chodzi. Jak wynika z ustawy w/w - art. 36.1. organem uchwałodawczym w sołectwie jest zebranie wiejskie, A WYKONAWCZYM – SOŁTYS. Działalność sołtysa wspomaga rada sołecka.

Czytaj więcej...

Kolejny adoptowany z jednego z lubelskich schronisk pies pojawił się na naszej drodze w trakcie działań terenowych. Wchodząc na teren skromnego gospodarstwa, przy rozpadającym się domu, dostrzegamy pod starym autobusem psa. Kilka spojrzeń i już wiemy, że pojawił się olbrzymi problem. Same warunki, w jakich żyje pozostawiają wiele do życzenia. Brak wody, "buda" i obowiązkowy łańcuch. W powietrzu unosi się woń ropy, za chwilę dostrzegamy ranę na szyi psa...

Czytaj więcej...

Kiedy na Twojej drodze pojawia się wyniszczona suka, po której widać, że dopiero co karmiła zastanawiasz się gdzie są jej szczenięta. Chciwy człowiek pewnie dawno je sprzedał. Sprzedał lub nie, bo stan suki wskazuje na to, co najgorsze - śmiertelną chorobę zakaźną parwowirozę. Więc obawiamy się najgorszego... pewnie umierały w koszmarnych cierpieniach. Parwowiroza zabija w okrutny sposób, wyniszcza organizm z godziny na godzinę.

Czytaj więcej...

Staramy się pomagać każdej żywej istocie. Dbamy o poprawę dobrostanu wszystkich napotkanych zwierząt. Tym razem interwencja dotyczy trzody chlewnej przetrzymywanej w niewłaściwych warunkach bytowych. Sprawa w toku.

Wielu z Was poruszyła historia psa husky z Terespola ciągniętego za samochodem na jednej z publicznych dróg. Po ujawnieniu powyższego organy ścigania nie zabezpieczyły zwierzęcia na czas postępowania wyjaśniającego, które ma na celu m.in. wyjaśnienie pobudek, jakimi kierował się właściciel zwierzęcia – pozwolono oddalić się sprawcy zdarzenia ze zwierzęciem tak, jakby nic się nie słało.

Czytaj więcej...

Lublin, jedna z głównych ulic miasta wojewódzkiego. Wracając wieczorem z całodniowej interwencji otrzymujemy telefon od funkcjonariuszy Eko Patrolu Straży Miejskiej z prośbą o wsparcie - kolejny pies w potrzebie wymagający natychmiastowej pomocy! Na miejscu zastaliśmy suczkę Sonię. Towarzyszą nam funkcjonariusze Eko Patrolu SM.

Czytaj więcej...

Nie mogliśmy uwierzyć w to co zobaczyliśmy...
Maleńkie przerażone, zziębnięte „kanapowe” psy utrzymywane na mrozie w zupełnie nieprzystosowanych i nieocieplonych budach, w błocie, w środowisku pełnym odchodów, bez dostępu do odpowiedniego pożywienia i wody. Część psów zamknięta w szczelnie wymurowanych „grobowcach” z drewnianymi wiekami bez dostępu do światła dziennego, zupełnie odizolowanych od tego, co dla psa najważniejsze – kontaktu z człowiekiem. W „miskach” zamarznięta breja ze śruty zmieszanej m.in. z chlebem.

Czytaj więcej...

Kolejna interwencja przeprowadzona przez naszych inspektorów dotyczyła dwóch bardzo zaniedbanych psów w jednej z podlubelskich miejscowości. Na miejscu zastano dwa psy utrzymywane w stanie rażącego niechlujstwa. Mały, brudny kojec zanieczyszczony odchodami i resztkami ludzkiego pożywienia. W środku dwa psy i jedna buda.

Czytaj więcej...

Biały śnieg, a na nim ślady krwi prowadzące w jednym kierunku... Nie jest to początek jakiegoś przerażającego filmu ale prawdziwa historia suni, która koszmarnie cierpiała od roku (!)

Czytaj więcej...

facebook logo twitter logo youtube logo instagram logo