Fundacja EX LEGE - Poradniki

safe animal 160x256

dla zwierzaka 160

Joomla Extensions powered by Joobi

Siarczyste mrozy to bardzo trudny okres dla naszych podopiecznych. Okażmy się odpowiedzialni i pomóżmy im bezpiecznie przetrwać zimę.

Zima, to bardzo trudny okres dla naszych podopiecznych, szczególnie dla tych trzymanych na uwięzi. Jeśli nasz pies mieszka w budzie upewnijmy się, że jest dobrze ocieplona, uszczelniona, odizolowana od podłoża i osłonięta od wiatru. Wyścielmy ją słomą pamiętając, że tkaniny nie są odpowiednim materiałem do wyściełania budy, gdyż zbytnio chłoną wilgoć. Doskonałą izolacją od wiatru i niskich temperatur będzie również zasłonka zrobiona np. z grubego koca i przybita w wejściu do budy.  Pamiętajmy, że metalowe łańcuchy nie mogą być zakładane bezpośrednio na szyję zwierzęcia, gdyż mogą powodować odmrożenia i poważne obrażenia ciała.
Psy ras nieprzystosowanych do niskich temperatur (psy krótkowłose) ale także zwierzęta starsze, chore oraz szczenięta nie mogą zbyt długo przebywać na zewnątrz, natomiast na noc należy je bezwzględnie zabrać do domów lub ocieplonych pomieszczeń gospodarczych.

Czytaj więcej...

Niewiele jest chorób psów, które tak silnie są obecne w społecznej świadomości. Babeszjoza, bo o niej mowa, zwana także „odkleszczówką” jest chorobą pierwotniaczą przenoszoną przez kleszcze. Pierwotniaki Babesia canis przedostają się do krwiobiegu zwierzęcia bezpośrednio z wbitych w skórę kleszczy razem z ich śliną. W organizmie pasożyt przechodzi dość skomplikowany cykl rozwojowy, którego najistotniejsze etapy przebiegają we wnętrzu krwinek czerwonych (erytrocytów) prowadząc do ich zniszczenia. Uwalniająca się hemoglobina (czerwony barwnik krwinek, decydujący o kolorze krwi, jego zdaniem jest transport tlenu i dwutlenku węgla) jest jednym z najsilniejszych pirogenów a więc substancji wywołujących gorączkę. Dlatego też jednym z pierwszych objawów babeszjozy jest wysoka gorączka.

Czytaj więcej...

facebook logo twitter logo youtube logo instagram logo